Свети Валентин – Историята на празника

Денят на влюбените, известен още под името “Свети Валентин” се празнува на 14 февруари всяка година. В Съединените щати и на други места по света любимите хора си разменят бонбони, цветя и подаръци в името на Свети Валентин. Но откъде идват всичките тези традиции и защо Свети Валентин се счита за Ден на любовта?

1. Легенди за Свети Валентин

Най-ранната възможна история за произхода на Свети Валентин е древноримския празник Луперкалия. Съществуващ от векове в средата на февруари, празникът приветства пролетта и почита плодородието. Луперкалиите празнували денят на плодородието на 15 февруари, а предходният ден (14-ти февруари)  се посвещава на римската богиня на брака, майчинството и жените – Юнона. На този ден девойките пишели любовни писма и ги слагали в голяма урна. След това мъжете изваждали писмата и според волята на боговете всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил.

Католическата църква признава поне двама различни светци на име Валентин, всички от които са били мъченически убити.

През 3-ти век Римският император Клавдий II екзекутира двама различни мъже на име Валентин на 14 февруари (в две различни години).

Първата легенда твърди, че Валентин е бил свещеник, който е служил през трети век в Рим. Когато император Клавдий II решава, че необвързаните мъже биха били много по-добри войници от тези със съпруги и семейства, той забранява брака за млади мъже. Осъзнавайки несправедливостта, светец Валентин се противопоставя на Клавдий II и продължава тайно да сключва бракове за младите влюбени. Когато действията на Валентин били разкрити, Клавдий нарежда той да бъде убит. Валентин е бил убит на 14 февруари 269 г., като по този начин ни даде датата за неговия едноименен ден.

Според други истории, Валентин е бил убит, защото се е опитал да помогне на християни да избягат от суровите римски затвори, където често са били бити и измъчвани. Затворникът Валентин всъщност сам изпратил първия поздрав за Свети Валентин, след като се влюбил в младо момиче – вероятно дъщерята на неговия тъмничар – което го посетило по време на затвора.

Твърди се, че преди смъртта си той й е написал писмо, подписано с думите “Бъди моята Валентинка”. Този израз се използва на празника и до днес.

Много други подробности свързани с празника остават мистерия и до ден днешен, и биват преразказвани от различни романтици. Независимо от това е важно да не забравяме, че всеки един ден с нашата половинка е ценен и е важно да изразяваме любовта си към нея/него не само веднъж годишно за специален повод.

2. Ден на лозаря

14-ти февруари не е единствено Ден на любовта, но и български народен празник на виното. Българската православна църква тържествено отбелязва 14-ти февруари за “Ден на лозаря” в чест на Свети Трифон.

Св. Трифон е известен светец-лечител, който при царуването на император Деций Траян през 248 г. сл. Хр., бил посечен с меч, защото отказва да се отрече от вярата си. Роден в Малоазийската провинция Фригия, която се счита за една от малкото прародините на лозата и виното. Свети Трифон се счита за пазач на лозето в тази област. Той печели голяма слава едва на 17 годишна възраст, когато излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Деций Траян, обаче, наследникът на Гордиан, се оказва голям враг на християнското учение и заповядва всички светци да бъдат изправени пред съд, включително и Св. Трифон.

Независимо дали на 14-ти февруари празнувате “Денят на влюбените” или “Денят на лозаря”, при нас можете да откриете подходящ подарък с който да чествате празника.

Разгледайте нашите предложения за Свети Валентин тук.

      

      

 

 

 

 

 

 

 

Вече можете да добавите снимка и послание по Ваш избор към избраното бижу.