Сребърни бижута с или без родиево покритие?

Сребърни бижута с или без родиево покритие?

Какви са предимствата на бижутата с родий пред тези без това покритие?

Според последни тенденции в света на бижутерията, накитите с родиево покритие придобиват голяма популярност. Известно е, че родият се използва за покритие на много благородни метали като сребро и дори злато. Това е така, защото родият е сред най-скъпите и редки благородни метали, който е бил използван не само за направа на бижута, но и за украса на мебели, дрехи и прибори за хранене още в далечното минало.

Преди да ви разкрием какви са предимствата от носенето на бижута с родий е редно да изясним какво представлява родиевото покритие върху сребро.

Какво представлява среброто с родиево покритие?

Среброто с родиево покритие е чисто сребро, покрито с тънък слой родий.  Постига се от процеса на смесването на двата благородни метала- сребро и родий с помощта на известна в цял свят технология.

Какъв е цветът на родираното сребро?

Цветът на родия се приближава до този на платината и придава забележителен блясък към всеки моден аксесоар. Важно е да отбележим обаче, че покритието с родий придава малко по-тъмен цвят на среброто, което го прави по-лесно различим. Въпреки това бижутата с родий имат също толкова искрящ и красив цвят като тези без покритие и носят със себе си дори повече предимства.

Ето и някои от най-важните предимства на сребърни бижута с родиево покритие.

Предимствата на бижута с родиево покритие.

  1. Родият предотвратява износването и потъмняването на среброто.

Основното предимство на родиевото покритие е неговата дълготрайност. Един от основните недостатъци на среброто е бързото му потъмняване и окисление. Това се дължи на излагането на среброто на въздействието на сярата във въздуха. Самият родий не се окислява във въздуха и не се разгражда под въздействието на киселини. Затова при закупуване на сребърни бижута с родиево покритие може да сте напълно сигурни, че бижуто ще остане запазено и непроменено във времето. Друга добра новина е, че можете да вдъхнете живот на вече износени или захабени ваши стари бижута като добавите родиево покритие.

Колко дълго издържа покритието с родий?

Обикновено покритие с родий трае до 1 година в зависимост от степента на износване на бижуто и дълбочината на слоя родиево покритие. Когато започнете да виждате отблясъци на главния метал (било то сребро или злато) , върху който е сложено самото покритие, това е знак, че е необходимо да бъде поставено ново покритие. При същия интензитет на износване обаче ( в продължение на година), чистото сребро, без каквото и да е покритие има вероятност цвета да започне да потъмнява още на първия до третия месец. Затова бижутерите препоръчват среброто да се родира, за да може то да удържи препятствията на времето.

  1. Родият предпазва бижутата от надраскване.

Причината за това е, че родият е по-твърд от среброто и златото. Използва се за втвърдяване и подобряване на устойчивостта на корозия на платина и паладий. Благодарение на това му качество, той придава перфектно защитно покритие на бижутата от надраскване и всякаква друга възможна деформация на бижутата.

  1. Родият намалява вероятността от образуването на алергична реакция.

Хипоалергенните свойства на родия го правят несравним по качество и цена.

Известно е, че бижутата с родиево покритие не дразнят кожата и предпазват от алергични реакции и всякакви видове обриви по кожата. Дължи се на отсъствието на никел, както и други вредни материали, които много често се използват за направа на бижута.

Изключение правят хората, които са алергични към този метал. Затова преди да преминете към покупка на бижу с родиево покритие е добре да установите дали не сте алергични към родий.

  1. Бижутата с родий не изискват постоянна поддръжка.

Сребърните бижута изискват по-специална грижа и предпазливост.  Необходимо е да се пазят от различни химикали, парфюми, да се почистват редовно и по специални начини.  Въпреки че бижутата с родий са на по-високи цени, те не изискват постоянна грижа и поддръжка. Родият съхранява цвета и блясъка на сребърните бижута, което ви помага да се отдадете на безгрижие и по-свободно ежедневие.

След като се запознахте с предимствата на сребърните бижута с родий, вече свободно можете да се възползвате от новата ни опция да добавите родиево покритие към желаното от Вас бижу в нашия сайт тук. 

5. Универсалност.

Друго предимство на родиевото покритие върху сребро е, че то може лесно да се комбинира с всякакви други  бижута. Тъй като неговият неутрален и ярък външен вид допълва широка гама от цветове и стилове, това го прави подходящ избор за различни поводи и тоалети.

6. Дълготрайна красота.

Както вече споменахме родият забавя естествения процес на стареене на среброто, което позволява на бижуто да запази своя блясък и привлекателност за години напред.

 

Как да се грижим за бижутата с родиево покритие?

Всички сме чували за експертните съвети за почистване на бижута с паста за зъби. Това в никакъв случай не е желателно. За да запазите вашето бижу с родиево покритие е необходимо да избягвате взаимодействието му с абразивни материали, тъй като има вероятност бижуто да е покрито с по-тънък слой метал и това да доведе до неговото бързо надраскване. Също така трябва да се избягва къпането в солени и сладководни басейни, тъй като те скъсяват допълнително живота на бижутата (както сребърните, така и тези с покрития върху сребро или злато) .

При ежедневно носене се препоръчва бижуто да бъде свалено преди къпане и използване на друг вид козметика. Почиствайте го с мека кърпа веднъж седмично, като можете да използвате и предназначената кърпчика придружаваща бижута при закупуването им и я наслоите с топла вода и сапун. Избягвайте да съхранявате бижутата на влажни места за продължителен период от време, прибирайте ги в кутии за бижута.

Докато се придържате към тези съвети за почистване бижуто ще бъде съхранено в перфектна форма и блясък.

Повече съвети за почистване, можете да откриете тук.