Символиката на червения конец. Гривни с червен конец за подарък

SONY DSC

Какви са поверията за червен конец?

В традиционната българска култура, червен конец се връзва на Игнажден.

Вярва се, че водата в дните между Игнажден и Йордановден не е кръстена и зли сили се движат по нея, които представляват опасност за дома и семейството. За да могат да се защитят хората, на които се е налагало да излизат от дома си след смрачаване, те слагали червено конче, на което се е прикрепял чесън или мънисто със син цвят, като се вярвало, че това подсилва лечебната сила на конеца.

Традицията поверява червения конец да се носи, докато не се разруши или скъса сам и не бива да се маха от притежателя си доброволно.

 

В народното поверие няма точни указания по какъв начин е нужно да се върже червения конец. От съществено значение обаче имало кой е човекът, който го връзва. По традиция това трябва да бъде най-старата жена в семейството. Съществувало е разпределение на носенето на червен конец според половете. Мъжете трябвало да носят червения конец на дясната ръка като символ на мъжкото начало, а жените да слагат червения конец на лявата си ръка.

Други поверия гласят, че червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето. По този начин не спира положителната енергия.

Други известни вярвания гласят, че червен конец се е връзвал срещу безпаричие. Скъсан джоб, който се зашива с червен конец, нямало да остане празен.

Според други легенди, носенето на червен конец в комбинация с известния символ окото на Назар е най-добрата защита от зли очи и недоброжелатели. Вярва се, че когато подарим на някого червен конец, ние го предпазваме от болести и зли сили. Ако конецът се скъса, без да бъде свалян от притежателят си, означава че е човекът е удържал и се е предпазил от неприятностите, замислени от недоброжелателите му. След това е необходимо да се закачи нов конец за допълнителна защита.

SONY DSC

Стара японска легенда разказва, че когато се родим, на малкия ни пръст е прикрепена червена нишка. Вярва се, че тази нишка ще ни свърже с нашата истинска любов, за която сме предопределени. Предопределено им е да се срещнат независимо от времето, пространството и събитията, които сега ги разделят. Единствено тогава нишката ще бъде завързана завинаги.

През живота тази нишка може да се разтяга и да затруднява срещата или да отдалечава един от друг свързаните хора, но тя никога няма да се скъса. Нашата нишка определя съдбата ни и нашият предначертан маршрут, който ни води към тези, на които сме най-много нужни и които са ни необходими, макар самите ние да не осъзнаваме това по време на целия си живот.

Японците от древни времена вярват, че няма случайни неща и срещаме определени хора с причина.

 

Защо е добре да изберем червен конец за подарък?

Като цяло яркият червен възел е символ на единство и взаимосвързаност  на всички наши пътувания през живота.

Символ е и на вечната любов и дълбока привързаност, заедно със засилена емоционална връзка и защита от недоброжелатели.

Червеният конец е още и носител на сила и издръжливост на взаимоотношенията Ви с околните.  Затова е перфектният избор за подарък за любим човек.

Подарявайки червен конец на скъп за нас човек, ние го увещаваме със здраве, сила и искрена обич. Също така го предпазваме от зли намерения и зли очи.

Независимо дали вярвате, че червения конец Ви носи здраве, вяра и защита или дори любов, той със сигурност е доста добър избор за подарък за специален човек.

 

Можете да разгледате нашата колекция от гривни с червен конец тук.