Полезните свойства на среброто

Съществуват вярвания, че скъпоценните камъни имат лечебни свойства, като особено голямо внимание е било обръщано на бижутата от злато и сребро.

Пример за това са короните, на кралете, при които са използвани скъпоценни камъни. Най-често короните са били изработвани от злато и сребро Те ги предпазвали от злини и болести. Среброто е едно от най-популярните скъпоценни метали, благодарение на достъпната си цена и нежния си дизайн.

Какви са ползите от среброто:

 

  1. Антибактериален ефект

То участва в доста химични процеси и има доказан антибактериален ефект, именно заради това в малки количества, се съдържа в различните лекарства за грип, в кремове и спрейове за заздравяване на рани. Сребърните бижута, също така, подпомагат поддържането на балансирана температура и циркулация на кръвта в тялото, понеже елементът е естествен проводник на топлина и ток. Много хора твърдят, че са се почувствали по-добре и имат положителни промени в настроението след носенето на сребро.

  1. Идентифицира отровни вещества

Като метал, среброто реагира на много токсични вещества, като променя цвета си. Това  може да ви помогне да се предпазите от близка среща с опасни и отровни вещества. Например, ако пръстена, който носите започне да получава син оттенък, то това означава, че в тялото ви има прекалено много натрий, което е свързано с употребата на прекалено много сол. Друго поверие, което е популярно е, че среброто потъмнява, когато е носено от болен човек. Български обичай съветва да се прешиват сребърни, вместо златни монети за здраве на малките деца през високосните години.

Лечебните свойства са причината за традицията да се подарява сребърна лъжичка при появата на първото зъбче на бебе. Вярва се, че тя ще го защитава и ще го пази от микроби. Също така е доказан факт, че много войски носели водата си в сребърни съдове, за да я пазят чиста. Особено интересна е историята за Александър Македонски и неговия поход в Азия. Въпреки своите непрекъснати победи, армията му се изтощила от болести, като болестите са били много по-ясно изразени сред обикновените войници, докато сред командирите не е имало същия проблем, въпреки че са споделяли лишенията на войната. Вече знаем причината за това – обикновените войници са разполагали с калаени чаши, докато ръководителите – със сребърни.

  1. Убива различни видове бактерии

Среброто има химическата способност да убива бактерии. Тя е 3.5 пъти по-силна от хлора, като не засяга живите клетки и тъкани. Това позволява на сребърните съединения да имат силен ефект срещу различни видове гъбички. Учени от университета в Саутхемптън доказват, че носенето на сребърни пръстени действа полезно срещу симптомите на артрит на ръцете.

От изброените свойства на среброто можем да направим заключение, че носенето на бижута изработени от него е изключително полезно за човешкия организъм. За това смело може да пристъпите към избора на сребърен аксесоар, като разгледате нашите интересни предложения тук.

  1. Козметично и фармацевтично приложение

В козметиката среброто присъства, както в състава на много скъпи козметични продукти, така и във високотехнологично оборудване, с помощта на което се прави най-революционната козметика и се извършват процедури. В козметиката на скъпи марки благородният метал помага за решаване на проблеми като зачервяване, пилинг и акне, бори се с кожни промени, свързани с възрастта, подобрява кръвообращението в дермата и предпазва кожата от ултравиолетово лъчение. Използва в козметологията в няколко форми:

  • метален прах;
  • неорганично йонно сребро;
  • колоидно нано сребро;
  • органично.

Във фармацевтиката среброто се използва като лечебна съставка в кремове и спрейове за заздравяване, дезинфекция и облекчаване на рани, обриви и при кожни алергии.

 

Със сигурност информацията е била полезна и е затвърдила убежденията на тези от вас, които са почитатели на сребърните бижута и за хората, които не са били сигурни на какъв аксесоари от какъв материал да се спрат

Ако искате да изпробвате невероятните свойства на среброто, може да разгледате всички продукти в категория сребърна бижутерия и да изберете своето ново бижу.