Полезните свойства на среброто

Полезните свойства на среброто

Съществуват вярвания, според които скъпоценните камъни имат лечебни свойства като особено голямо внимание се е обръщало на бижутата от злато и сребро.

Основен пример за това са короните на кралете, при които са използвани полезните свойства на среброто и златото. Най-често короните на царете са били изработвани от злато или сребро. Те вярвали, че накитите от скъпоценни камъни ги предпазват от злини и болести.

Среброто е сред най-популярните скъпоценни метали, благодарение на достъпната си цена и нежния дизайн.

В тази статия ще ви разкрием някои от основните полезни свойства на среброто.

 

Ето какви са полезните свойства на среброто:

  1. Среброто има антибактериален ефект

Среброто участва в много химични процеси и има доказан антибактериален ефект. Затова се съдържа в малки количества, в различните лекарства за грип, в кремове и спрейове за заздравяване на рани.

Сребърните бижута помагат за поддържането на балансирана температура и циркулация на кръвта в тялото, защото сребърния елемент е  най-добрият проводник на топлина и ток. Много хора твърдят, че след носенето на сребро се чувстват по-добре и имат положителни промени в настроението, дължащи се на ефекта от среброто.

  1. Среброто идентифицира отровни вещества

Среброто реагира на много токсични вещества като променя цвета си. Това може да Ви помогне да се предпазите от близка среща с опасни и отровни вещества. Съществуват вярвания, според които ако пръстена, който носите започне да получава син оттенък, това означава, че в тялото ви има прекалено много натрий, което е свързано с употребата на прекалено много сол. Друго популярно поверие е, че среброто потъмнява, когато е носено от болен човек. Български обичай съветва да се прешиват сребърни, вместо златни монети за здраве на малките деца през високосните години.

Сребърна гривна с капковидни розови циркони

Сребърна гривна с капковидни розови циркони

Лечебните свойства са причината за традицията да се подарява сребърна лъжичка при появата на първото зъбче на бебе. Вярва се, че тя ще го защитава и ще го пази от микроби. Също така е доказан факт, че много войски носели водата си в сребърни съдове, за да я пазят чиста. Особено интересна е историята за Александър Македонски и неговия поход в Азия. Въпреки своите непрекъснати победи, армията му се изтощила от болести, като болестите са били много по-ясно изразени сред обикновените войници, докато сред командирите не е имало същия проблем, въпреки че са споделяли лишенията на войната.

Вече знаем причината за това – обикновените войници са разполагали с калаени чаши, докато ръководителите – със сребърни.

  1. Среброто убива различни видове бактерии

Среброто притежава химическата способност да убива бактерии. Тя е 3.5 пъти по-силна от хлора, като не засяга живите клетки и тъкани. Това позволява на сребърните съединения да имат силен ефект срещу различни видове гъбички. Учени от университета в Саутхемптън доказват, че носенето на сребърни пръстени действа полезно срещу симптомите на артрит на ръцете. От изброените свойства на среброто можем да направим заключение, че носенето на сребърни бижута е изключително полезно за човешкия организъм.

След като научихте това, вече смело може да пристъпите към избора на сребърен аксесоар, като разгледате нашите интересни предложения за сребърни бижута тук: https://www.voguesmash.com/ 

  1. Среброто има козметично и фармацевтично приложение

В козметиката среброто присъства, както в състава на много скъпи козметични продукти, така и във високотехнологично оборудване, с помощта на което се прави най-революционната козметика и се извършват процедури. В козметиката на скъпи марки благородният метал помага за решаване на проблеми като зачервяване, пилинг и акне, бори се с кожни промени, свързани с възрастта, подобрява кръвообращението в дермата и предпазва кожата от ултравиолетово лъчение. Използва в козметологията в няколко форми:

  • метален прах;
  • неорганично йонно сребро;
  • колоидно нано сребро;
  • органично.
Сребърна гривна с форма полузапълнено сърце и циркони

Сребърна гривна с форма полузапълнено сърце и циркони

Във фармацевтиката среброто се използва като лечебна съставка в кремове и спрейове за заздравяване, дезинфекция и облекчаване на рани, обриви и при кожни алергии.

Надяваме се тази информация да е била полезна за Вас и е помогнала да затвърдите убежденията си по отношение на  сребърните бижута.

Ако искате да изпробвате невероятните свойства на среброто, може да разгледате всички продукти в категория сребърна бижутерия и да изберете своето ново бижу.