Скъпоценните камъни и техните свойства

 

Пръстен с рубин

От древни времена и във всички култури скъпоценните камъни са били ценени не само заради красотата си, но и  специалните им сили да защитават, лекуват, напътстват и просветляват. Красотата, цветът и блясъкът на богатото разнообразие от скъпоценни камъни е резултат от неговия уникален набор от физически и оптични свойства.

За повечето хора днес е достатъчно просто да носят бижу, направено от определен скъпоценен камък, за да могат да се радват на неговите полезни свойства.

Важно е да отбележим, че всички тези твърдения за скъпоценните камъни са базирани на древни вярвания и не са научно доказани. В този смисъл, не трябва да се използват като заместител на медицинско лечение.

Нека разгледаме скъпоценните камъни и техните полезни свойства.

1. Розов топаз

скъпоценни камъни розов топаз

Сребърен комплект с капковиден розов топаз и 18 каратово злато

Розовият топаз е скъпоценен камък, който засилва вътрешното чувство на любов, което допринася за положително настроение, радост и хармония.

Несигурността, разочарованието и стреса създават хаос във вроденото ни състояние особено по отношение на любовта. Носенето или използването на розов топаз, позволява на човек да бъде по-свързан с любовта на другите и вътрешната любов на всеки към себе си.

Розовият топаз може да бъде полезен при справяне с емоционално натоварени проблеми, работни ситуации или дори семейни разногласия.

Също така розовият топаз подхранва цялото тяло. Един от начините, с който розовият топаз може да бъде разпознат, е чрез облекчаване на главоболието, допринасянето за по-лесно дишане, както и облекчаване на чувства на паника или стрес. Розовият топаз също култивира състрадание към другите и подпомага за понижаване на  раздразнителността.

Особено ефективен е за тези, които трябва да общуват с много хора през целия ден. Радостта и безгрижието, предизвикани от носенето на розов топаз, предпазват човек от това да изпадне в някое от многобройните негативни състояния.

2. Изумруд

скъпоценни камъни изумруд

Сребърни обеци с изумруд

Изумрудът е носител на „Зеления лъч“, който е известен още и като „лечебния лъч“. Свойствата на изумруда са многобройни, но едно от основните му приложения е да премахва разрушителните енергии и физически неблагосъстояния. Болестите са резултат от проявяваща се дисхармонична енергия в едни аспекти физически, а в други психически. Изумрудът използва силата си, за да премахне разрушителната енергия от физическото претоварване и да облекчи болките на боледуващия.

Вярва се, че енергията на изумруда е доста силна. При боледуващи той поддържа желанието на човек да се излекува, а при здрави, засилва психиката до такава степен, че това предотвратява появата на каквато и да е болест.

Изумрудът не се носи само за тези, които се борят със заболявания, но и от хора, изпитващи затруднения в областта на психиката – хора, изгубили вяра и надежда. Може да се използва като превантивно „лекарство“ за тялото, премахващо каквато и да е разрушителна енергия. Изумрудът осигурява на тялото повдигаща енергия и поддържа състояние на перфектно психично здраве.

3. Аквамарин

скъпоценни камъни аквамарин

Сребърно колие с капковиден аквамарин

Аквамаринът е скъпоценен камък, който помага да постигнете хармонията и удовлетвореността от това да бъдете себе си. Твърди се, че камъкът носи положителна сила, която може да донесе щастие на всеки, който го носи и да му помогне да се справи с чувството на тъга.

Ефектите от използването или носенето на аквамарин са мир на духа и спокойствие, чувство на благодарност и радост от живота. Аквамаринът  стимулира креативността и освободждава духа от страха.

Вярва се, че носенето на аквамарин има подмладяващ ефект. Чрез изразяването на себе си без страх от това дали ще бъдем отхвърлени от някого, ние не само се чувстваме по-млади, но и изглеждаме такива.

Аквамаринът също се бори с пагубните негативни чувства на гняв и ревност.

4. Циркон 

скъпоценни камъни

Сребърно колие с бял циркон “Обърнато сърце” и 18 каратово злато

Цирконият е най-често срещаният и разпространен естествен камък. Той се среща в най-различни форми и цветове. Твърди се, че цирконът притежава голяма лечебна енергия, която може да заздрави баланса между физическата, емоционалната и духовната същност на човека. Също така насърчава интуитивните и психически способности, така че често се използва по време на медитация.

През Средновековието се е смятало, че цирконът помага на този, който го носи да заспи и носи просперитет и мъдрост. Днес се смята, че цирконът има способността да повишава самочувствието и да помага на този, който го носи да обича себе си, както и другите, тъй като отваря сърцето към състраданието към ближния.

Съществуват вярвания, според които цветът на циркона е от съществено значение за свойствата, които носи на притежателя си. Специфичните цветове на циркона имат уникални по рода си свойства.

Белият циркон спомага за умственото пречистване. Синият циркон помага за изграждането на по-здрави взаимоотношения с околните. Розовият циркон привлича романтика, нова любов и хармония. Зеленият циркон стимулира умствената дейност и повишава концентрацията. Лилавият циркон набляга върху придобиването на по-голямо самочувствие. Полезните свойства от носенето на червен циркон включват намаляване на температурата, облекчаване на стомашни спазми, астма, белодробни проблеми и менструални болки.

Можете да разгледайте всички наши продукти с циркон на следния линк: https://www.voguesmash.com/

5. Рубин

скъпоценни камъни рубин

Сребърен комплект колие и обеци с голям рубин и циркони

Рубинът се възприема за носител на Червения лъч, който олицетворява лидерство, власт, сила и смелост. Той дава силата и смелостта на човек да следва пътя на сърцето си.

Рубинът е още е символ на безусловната любов. Носенето на рубин ви помага да изпитате силно чувство на любов и отдаденост.

Той е наречен и още „камъкът на сърцето“, защото подхранва и укрепва неговата функция. Укрепва кръвта чрез изчистване на токсините, което от своя страна води до подобряването на цялостната физическа сила. Рубинът може да се използва за профилактика на сърдечни заболявания и пристъпи, за регулиране на кръвното налягане, или за ускоряване възстановяването на предходните.

Рубинът е идеален избор от скъпоценните камъни за тези, които вече са или обмислят да станат родители. От решаващо значение за всяко едно дете е, то да бъде заобиколено от здравословна емоционална среда. Ако родителите постоянно поддържат състоянието на безусловна любов в семейството, детето е сигурно, че ще израсне щастливо и здраво.

Рубинът премахва чувства на тревожност, разочарование и възникнали страхове. Същевременно с това, рубинът ви дава сила и кураж да се борите за осъществяването на най-съкровените ви мечти.

6. Сапфир

сапфир

Сребърно колие с правоъгълна форма и сапфир

Сапфирът е скъпоценен камък, специално създаден за подобряване на функцията и подхранването на ума и умствените процеси.

Умът е мястото, където се зараждат нашите мисли и е ключът към вътрешния мир и хармония на душата ни.

В ежедневието много често сме затрупани с дейности и тогава умът ни е пренатоварен. Синият сапфир ви помага да организирате и подредите мислите си като възстановява яснотата на ума и ви помага да се преборите с чувства на стрес и тревожност. Той предпазва ума от разрушителната енергия на негативността, засилва яснотата на ума и инициира позитивното мислене.

7. Султанит

 султанит

Сребърно колие с овален султанит

Султанитът е естествен камък, който променя цвета си според светлината – от виолетово шампанско в цвят канела или праскова, маслинено зелено, а понякога и в малинено розово-лилаво.

Загадъчният камък е бил известен още от времето на Отоманската империя и е бил носен от всички султани, откъдето идва името му.

Твърди се, че носенето на султанит ви помага да се освободите от негативната енергия, насърчава креативността и подобрява концентрацията. Той помага и за укрепването на енергията на тялото и  неговия баланс. Други ползи са свързани с успокояването на ума и укрепването на имунната система.

След като се запознахте с всички ползи от носенето на скъпоценните камъни, можете да преминете към вашия избор на бижу тук.