Международен ден на жената – как се празнува по Света?

Международен ден на жената 

Ежегодно провеждан на 8 март, Международният ден на жената, е специален празник за всяка жена по света. На този ден жените получават безброй комплименти, подаръци и цветя.

 

Как започва честването на самия ден? 

Международният ден на жената се отбелязва за първи път в Ню Йорк на 8 март 1857 г., когато група текстилни работнички излизат по улиците и маршируват в знак на протест срещу несправедливите условия на труд и неравните права на жените. Като една от първите организирани стачки на работещите жени по това време, те успяват да си осигурят по-кратък работен ден и достойни заплати. През 1908 г, отново на 8-ми март,  работничките в занаятите с игли следват примера на текстилните работнички като маршируват пред Долен Ийст Сайд в Ню Йорк. Новият протест е срещу детския труд и условията на работа в цеховете.  Две години след протеста, на 8 март 1910 г. е отбелязван официално като Международен ден на жената.

 

Какво е посланието на Международния ден на жената?

Първоначално подкрепян и основан от жени, Международният ден на жената е глобален ден за отбелязване на икономическия, политическия и социалния напредък на жените. Денят на жената цели да припомни на всеки значението на равенството между половете и насърчава всички да работят заедно за създаването на един по-добър свят.

Празникът на жената е ден за отдаването на почит на всички майки, сестри, дъщери, съпруги, внучки и приятели, които правят живота Ви по-добър. Не забравяйте, да ги зарадвате с подарък!

Изберете бижу от изцяло новата ни колекция “Сребърни бижута с гравиран надпис” на посочения линк : https://www.voguesmash.com/product-tag/gravirane/

 

Как празнуват 8-ми март по Света?

Международният ден на жената е официален празник на редица места и се отбелязва широко в много други страни. В зависимост от това къде се намирате, празненствата варират от подаряването и получаването на подаръци до политически демонстрации и протести.

Ето и няколко интересни факти за празнуващите жени на 8-ми март по Света:

  1. Италия

На 8 март на жените традиционно се подаряват китки и малки жълти мимози. Мимозите се считат за избраният символ на Международния ден на жената в тази страна. Освен това се смята, че те символизират женската сила. Затова е обичайно жените да си подават букети от мимоза една на друга в знак на женска солидарност на този ден. (Като страна, ориентирана към храната, ще намерите торти и тестени изделия, създадени с живи жълти цветове, за да наподобяват цветето!)

  1. Румъния

В Румъния, както и у нас, Международният ден на жената се празнува по подобен начин на Деня на майката, което дава повод на хората, особено на мъжете, да признаят своите майки, баби и приятели с деца, като им подарят картички, цветя и подаръци.

  1. САЩ

Международният ден на жената не е официален празник в Съединените щати. Месец март е известен като “Месец на историята на жените” в Съединените щати. Това е период от време за привличане на вниманието към постиженията на жените в историята както в миналото, така и в настоящето. На самия 8 март столиците са домакини на митинги, конференции и бизнес събития, обединяващи разговори и мисловно лидерство във връзка с темата на празника.

  1. Русия

8-ми март е официален национален празник в Русия от 1918 г. Жените празнуват със семейството или приятелите чрез приготвяне на празнична трапеза. Много жени получават цветя, картички и други подаръци. На този ден много телевизионни програми отдават почит на постиженията на известни руски жени от миналото и настоящето.

  1. Китай

Страната признава “Международния ден на жената” от 1949 г. В Китай денят на момичетата е 7 март. На 8 март работодателите се насърчават – макар и не задължени – да дават на жените си служители половин работен ден. На този ден мъжете се насърчават да купуват подаръци за жените в живота си.

  1. Австралия

Австралийците отбелязват “Международния ден на жената” от десетилетия, въпреки че шествията стават особено широко разпространени още от началото на 70-те години на миналия век. Този ден се празнува в цялата страна чрез разнообразни събирания и дискусии, закуски и събития, включващи видни жени в своите области, които говорят публично, за да призовават за повече представителство, равенството по Света.

     7. Испания

На 8-ми март 2018 г. в Испания се организира обща стачка при която над 5 милиона жени излизат по улиците за 24 часа. Това бележи Испания като страна с едни от най-големите женски маршове в Европа. На този ден жените в цялата страна се обличат в лилаво (официалният цвят на Международния ден на жената) и излизат по улиците да маршируват за правата на жените и равенството на половете.

8. Обединеното кралство

8-ми март се чества чрез известният фестивал “Жените по света” (WOW), провеждан в продължение на три дни в Лондон. Включват се лектори, активисти и изпълнители. Целта е да се справят с проблемите, пред които са изправени жените в световен мащаб.

Основан в Обединеното кралство, фестивалът WOW днес има родствени фестивали в други части на света, които включват дискусии, разговори и изложби.

  1. Чили

Денят се отбелязва с шествия в няколко града, особено столицата Сантяго, като протестиращите носят зелени носни кърпи. Зелените кърпи символизират подкрепата си за сексуалните и репродуктивните права. Празника се чества чрез песнопения, удари на барабани и дори сложни костюми.

  1. Аржентина

Празнуван от 1900 г., аржентинците обикновено отбелязват “Международния ден на жената”, като раздават подаръци на жените в живота си. През последните години обаче протестите се превърнаха в редовна част от ежедневието на гражданите. Все повече хора излизат на протести срещу насилието, разликата в заплащането и други социални промени.

 

А Вие избрахте ли с какво да зарадвате специалните дами в своя живот за 8-ми март?

Разгледайте нашите предложения на елегантни сребърни бижута за подарък тук.