Сребърно бижу – как да сме сигурни какво купуваме

сребърно колие сърце с орнаментПредлагането на сребърни бижута през последните години е голямо, както във физически магазини, така и в онлайн пространството. Изборът за потребителя е доста труден, защото всеки търговец разчита на добра реклама или ниска цена, за да привлече повече клиенти. Визията на някои продукти е сходна, а хората често са объркани и не знаят как да процедират, поради тази причина ще се опитаме да дадем някои насоки в избора на висококачествено сребърно бижу.

 

Какво означава “клиентски сертификат” или “сертификат за качество”?

Почти всеки търговец предоставя така наречения „клиентски сертификат“ или „сертификат за качество“. В повечето случаи обаче тези съпътстващи документи нямат реална стойност, що се отнася до законовите норми и разпоредби в Р.България. Сертификатът за качество следва да удостоверява какво съдържа дадено бижу, от какъв материал е изработено, колко грама тежи и от кой търговец се издава, което води и до следващата важна точка в избора ни.

Как да се доверим на търговеца, от когото купуваме сребърно бижу?

Важно е фирмата търгуваща с благородни метали като злато и сребро да бъде регистрирана като такава и да разполага с разрешително, издадено от Министерството на Икономиката в Република България. Това е първото, което е добре клиентът да търси като гаранция за инвестицията си.

Ето нашето разрешително /нарочно сме замаскирали някои чувствителни данни/:

Разрешително за търговия със сребро

А това е линк към страницата на Министерство на Икономиката, където се регламентира редът, по който се издават тези разрешителни.

Защо е важно търговецът да е регистриран за търговия с благородни метали?

Когато дадена квота сребърни бижута бъде произведена, или декларирана като внос в страната от сертифициран търговец на благородни метали, тази стока разполага със съответните документи за това – фактури, митническа  декларация, сертификат от производителя за процентното съотношение (титър) на сребро в бижуто и други сплави. Всяко едно легално внесено бижу в България има две маркировки – една от производител и втора от лаборатория на НАП. НАП проверяват всеки един продукт и го удостоверяват чрез маркировка (за сребро знакът е житен клас), че това е истинско сребърно бижу. Понякога е необходима лупа при някои по-фини бижута, но действително всяко сребърно бижу трябва да има по две маркировки.

Маркировка на сребърно бижу

Маркировка на сребърно бижу

Как да разберем, че купуваме истинско сребърно бижу?

Освен задължителните маркировки за стандарт 925 и тази от лабораторията на НАП, можем да тестваме дадено бижу във всеки един обект, където се продава сребро. Тестът обикновено се извършва с киселина, която се капе върху бижуто. След ползването на реактив, среброто остава леко червеникава следа върху бяла хартия или плат.

Можем ли да направим тест с магнит?

Разбира се! Среброто не залепва за магнит. Но тук е нужно едно уточнение. Ако тествате синджир/ ланец в областта на закопчаването, следва да знаете, че вътре има много фина пружинка. Тя се прави от друг твърд метал, тъй като среброто по начало е мек и неподходящ метал за изработка на такива елементи. Възможно е тестът с магнит да не бъде успешен в тази област, но само и единствено там! Синджирът сам по себе си не бива да залепва, това е показател, че е изработен от сребро. И отново следва да гледаме необходимите маркировки, документи, гаранции.

Ако след като закупите бижуто имате съмнения за неговото качество, тествайте го!

Не забравяйте, че по закон, всеки продукт, купен онлайн, може да бъде върнат на продавача до 14 дни от покупката, без значение от причината за връщането.

Закупих сребро с маркировка 925, но то почерня, защо?

Важно е да знаете дали сте закупили изцяло сребърно бижу или бижу с родиево /сребърно покритие. Бижутата с покритие имат доста по-краткосрочен живот и недостатък, че когато потъмнеят не могат напълно да се почистват за разлика от изцяло сребърните бижута, които подлежат на дълбоко почистване и полиране и практически имат вечен живот. Сребърните бижута, както пояснихме по-горе подлежат на двойна маркировка и могат да се тестват с киселина.

Бижута, които са с една маркировка 925 обикновено имат родиева баня, но не са сребърни! Някои некоректни търговци си позволяват да ги продават като сребърни, но те се провалят при тестовете с реактив. Тези бижута не са придружени с необходимите нормативи и документи за търговия и разпространение в страната. Възможно е да се заблудите, тъй като китайските родирани бижута ползват същите матрици като италиански модели сребърни бижута и наистина имат красива визия, но и недостатъци по отношение на по-краткосрочния си живот. Поради тази причина е добре да инвестирате малко повече средства в качествено бижу, което ще устои във времето и ще ви радва с години.

Бижу с покритие

Бижу с покритие от сребро или родий. Снимка – компютърна графика

 

Сребърно бижу

Сребърно бижу. Реална снимка на продукта

 

Винаги търсете информацията, която описахме по-горе, за да бъдете по-сигурни в качеството на бижутата, които купувате!

Разгледайте нашите сребърни бижута ТУК.