Как да почистим сребърните си бижута

Сребърни бижута

Среброто е един от най-красивите благородни метали. Силният му блясък придава изтънченост и елегантност на всяко бижу. В сравнение с други метали, използвани за изработката на бижута, среброто е по-податливо на замърсявания и затова е важно да бъде добре поддържано.

Необходимо е да знаете, че всички сребърни бижута потъмняват, когато са изложени на въздух, светлина и влага. Промяна в цвета му често се получава и при контакт с кожата, при изпотяване и от различни козметични средства, както и от вещества, които съдържат сяра и други агресивни съставки. За щастие оригиналния му блясък се възстановява много лесно и не е нужно да сте професионалисти или да използвате скъпи препарати,  за да почистите сребърните си бижута.

Разберете повече за полезните свойства на среброто тук.

Ето и няколко вече изпробвани метода за почистване на сребърни бижута:

  1. Сапун и вода

Сапунът и верото не само се борят с микробите, но и са чудесен начин за възвръщане блясъка на сребърните ви аксесоари. Навлажнете мека памучна кърпа със сапун или веро, разтворени в топла вода и разтрийте замърсяванията, след което изплакнете бижутата с топла вода и подсушете с мека кърпа. Този метод е най-подходящият за почистване на бижута с камъни, както и на патинирани бижута.

  1. Сода бикарбонат

Изключително ефективен метод за почистване на сребърни бижута е използването на сода бикарбонат, известна още и под наименованието „ сода за хляб “. Методът е подходящ най-вече за бижута без камъни и патина.

При използването на сода бикарбонат за почистването на сребърни бижута е необходимо да сложите содата в съд с гореща вода, да разбъркате добре и да ги потопите в нея. Задължително изчакайте няколко минути, за да може содата да се разтвори добре, след което извадете бижутата и ги измийте обилно с вода.

  1. Сол и алуминиево фолио

Покрийте метален съд с алуминиево фолио с лъскавата страна на фолиото нагоре, след което напълнете съда с вода. Добавете една супена лъжица сол и една лъжица сода за хляб. Разбъркайте добре, докато се разтвори сместа. След като водата се нагорещи, сложете сребърните бижута. Изчакайте няколко минути до видимото придобиване на блясък върху сребърните бижута. Махнете съда от котлона и извадете сребърните бижута в гевгир или изчакайте водата да изстине. Изплакнете водата от бижутата и ги подсушете с мека кърпа. Ще забележите как среброто придобива уникален блясък.

  1. Сода бикарбонат и оцет

Оцетът съдържа естествена оцетна киселина, което го прави универсален инструмент за почистване, а в комбинация със содата за хляб почистват перфектно потъмнялото сребро. Накиснете Вашите сребърни бижута в 1/2 чаша оцет, смесен с 2 супени лъжици сода за хляб. Необходимо е да престоят в този разтвор от два до три часа. След престояването измийте бижутата с вода и ги подсушете.

  1. Лимонтозу

Друг ефективен метод за почистване на сребърни бижута е лимонената киселина. Тя действа добре при леко потъмнели бижута без камъни. В неръждаем метален съд разтворете 500 мл. вода и 100 гр. лимонена киселина и  го поставете на котлона. След като водата заври, добавете сребърните бижута за около 10 минути. Изплакнете със студена вода и внимателно подсушете с мека кърпа. След като изпробвате  този метод ще забележите как любимите Ви бижута изглеждат като нови.

6. Почистване с паста за зъби

Пастата за зъби е един от най – разпространените начини за почистване на сребърни бижута. Важното при този метод е пастата да бъде без абразивни частици, за да не се надраска повърхността на аксесоарите. За да почистите сребърните си бижута с помощта на паста за зъби е необходимо да сложете малко количество от продукта върху парче памучен плат и с него да полирате среброто. След това е нужно да изплакнете добре и да подсушите бижутата с мека кърпа.

  1. Кърпа за почистване на сребро

Най-вероятно сте забелязали, че при закупуването на сребърни бижута получавате меки кърпички, които често ги придружават. Тези кърпички са направени от специален плат, който е много мек и е предназначен за почистване на окисленията от сребърни бижута. Това е най-бързият и удобен начин за почистване. Добре е да знаете, че ако бижутата са силно замърсени, кърпичката не би била достатъчна, за да възвърне добрия им вид. В тези случаи ще ви се наложи да прибегнете до другите методи за почистване.

Съветваме Ви да не оставяте бижутата да потъмнеят много, за да започнете да ги почиствате. Правете го по-често и така ще имате постоянно добре изглеждащи аксесоари. Колкото по-често почиствате бижутата, толкова по-лесно ще бъде тяхното поддържане.

 

Изберете подходящото за Вас сребърно бижу тук.