Как да почистим сребърните бижута

Един от най-красивите благородни метали е среброто. Силният му блясък придава елегантност и финес на всяко бижу. Интересен факт е, че в сравнение с други метали, използвани за изработката на бижута, среброто е по-податливо на замърсявания.

Трябва да знаете, че всички сребърни бижута потъмняват, когато са изложени на въздух, светлина и влага. Промяна в цвета му често се получава и при контакт с кожата, при изпотяване и от различни козметични средства, както и от вещества, които съдържат сяра и други агресивни съставки. За щастие оригиналния му блясък се възстановява много лесно и не е нужно да сте професионалисти или да използвате скъпи препарати, за да почистите сребърните си аксесоари.

Ето няколко изпитани метода за почистване на сребро:

  1. Сапун и вода

Сапунът и верото не само се борят с микробите, но и са чудесен начин за възвръщане блясъка на сребърните ви аксесоари. Навлажнете мека памучна кърпа със сапун или веро, разтворени в топла вода и разтрийте замърсяванията, след което изплакнете бижутата с топла вода и подсушете с мека кърпа. Този метод е най-подходящият за почистване на бижута с камъни, както и на патинирани бижута.

  1. Сода бикарбонат

Почистването със сода е един изключително ефективен метод, който е подходящ за бижута без камъни и патина. Нужно е да сложите сода в съд с вода да разбъркате добре и да потопите в нея сребърните изделия. Изчакайте няколко минути и извадете бижутата след което ги измийте с вода.

 

  1. Сол и алуминиево фолио

Покрийте метален съд с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре, след което го напълнете с вода. Добавете една супена лъжица сол и една лъжица сода за хляб. Разбъркайте, докато се разтвори добре. След като водата стане гореща, сложете бижутата. Изчакайте няколко минути до видимо, след което махнете съда от котлона и ги извадете в гевгир или изчакайте водата да изстине. Изплакнете и подсушете с мека кърпа. Ще видите как бижутата придобиват уникален блясък.

  1. Сода бикарбонат и оцет

 

Оцетът съдържа естествена оцетна киселина, което го прави е универсален инструмент за почистване, а в комбинация със содата за хляб се справя много добре с потъмнялото сребро. Накиснете вашите сребърни бижута в 1/2 чаша оцет, смесен с 2 супени лъжици сода за хляб за два до три часа. Изплакнете с вода и подсушете внимателно.

  1. Лимонтозу

Друг ефикасен метод за почистване е лимонената киселина. Тя действа добре при леко потъмнели бижута без камъни. В неръждаем метален съд разтворете 500 мл. вода и 100 гр. лимонена киселина, и поставете на котлона. След като водата заври, добавете сребърните бижута за около 10 минути. Изплакнете със студена вода и внимателно подсушете с мека кърпа. Бързо и лесно вашите любими украшения ще станат като нови.

6. Почистване с паста за зъби

Пастата за зъби е един от най – разпространените начини за почистване на сребърни бижута. Важното при този метод е пастата да бъде без абразивни частици, за да не се надраска повърхността на аксесоарите. За да почистите с помощта на  паста за зъби е необходимо да сложете малко количество от продукта върху парче памучен плат и полирайте среброто. След това изплакнете добре и подсушете с мека кърпа.

  1. Кърпа за почистване на сребро

Сигурно сте виждали меките кърпички, които най-често придружават сребърните ви бижута, когато ги закупувате. Тези кърпички са направени от специален плат, който е много мек и е предназначен да почиства окисленията от сребърните бижута. Това е най-бързия и удобен начин за почистване. Добре е да знаете, че ако бижутата са силно замърсени, кърпичката не би била достатъчна, за да възвърне добрия им вид. В тези случаи ще ви се наложи да прибегнете до другите методи за почистване.

Съветваме ви да не оставяте бижутата да потъмнеят много, за да започнете да ги почиствате. Правете го по-често и така ще имате постоянно добре изглеждащи аксесоари. Колкото по-често почиствате бижутата, толкова по-лесно ще бъде тяхното поддържане.