История на чокърите

Историята на чокърите датира от стотици години. В миналото е имало много и различни чокъри, които са били носени по различни причини. Но самата стилистика и начин на употреба, остават същите, откакто се е появил този аксесоар. В тази статия ще изследваме появата на чокъра, и как това бижу се е превърнало в модна икона през годините.

Много източници твърдят, че чокърите са забелязани за пръв път през 1798 година, по време на Френската революция. Французойките по това време са връзвали червени панделки около вратовете си, като начин да отдадат почит на онези, загубили живота под гилотината. Но всъщност има предположение, че чокърите се появяват още преди това, когато Ан Болейн (1507 г-1536 г) е изобразена с подобна на чокър огърлица, в множество рисунки от онази епоха. Нейната най-известно колие е направено от тънки ленти с перли и висулка, изобразяваща  буквата “Б”, което тя носи плътно около врата си.

 

През 60-те години на миналия век, огърлиците тип чокъри, се свързват с носенето им от куртизантки. Това се доказва и чрез картината на Моне – “Олимпия” (1863 г), която изобразява проститутка, носеща панделка около шията си. Независимо от тази конотация, много придворни дами от по- висши слоеве в обществото, по време на викторианската епоха, също са носели чокъри.

 

Има няколко портрета на кралица Виктория (в периода 1819 г-1901 г), по време на нейното царуване, които я изобразяват с различни чокъри, като част от нейната визия. Също Александра- принцесата от Уелс (в периода 1844 г-1925 г.), често е носела чокър огърлици, с които е прикривала белег на шията й, за който се смята, че е в следствие на операция през детството. Принцеса Александра е започнала да оказва значително влияние върху модата, определяйки тенденциите за следващите 50 години, тъй като дамите от обществото започнали да я копират и да се опитват да и подражават. По време на викторианската епоха богатите дами започват да носят чокъри, много от които са били украсени и инкрустирани със скъпоценни камъни.

 

Чокър тенденцията от 20-те години, според която дамите носят панделки с мъниста около врата, се връща и през 40-те години на миналия век, където чокърите са под формата на така наречените “кучешки яки”. По това време те нашумяват и стават изключително актуални. Изработват се от различни материали като дантела, кадифе, перли и диаманти.

 

През 90-те години на миналия век, чокърите отново стават модерни и много известни личности започват да ги популяризират. Един от най-запомнящите се видове чокъри от това време са чокър- “татуировките”. Голям брой хора си татуират подобни на чокъри гривни или колиета. Междувременно са модерни и чокърите от ластик, гума, прежда и най- различни други материали.

 

И така през 2015 г., чокърите отново имат възход, което продължава до днес. Чокърите също присъстват в тенденциите за тази пролет и лято. Днешните чокъри са за комбинация от текстури, модели, материали и цветове, изключително интересни и нетрадиционни, свежи и прекрасни. Чокърите, направени с тежки вериги, месинг, ивици, бижута и перли, имат своето място на модните подиуми в момента.

Невероятно е как преди около 500 години тези бижута са се появили за пръв път и са се променили през годините. След като са издържали теста на времето, очевидно чокърите са истинска модна икона и фактите със сигурност подсказват, че тези бижута ще бъдат актуални за още много години напред.

Нашите предложения за чокър колиета, може да разгледате тук: ЧОКЪР КОЛИЕТА

Източници ползвани за статията:

goldenagebeads.com

Wikipedia.com