Какво представлява 18 каратовото златно покритие?

Процесът на позлатяване на сребърни бижута с 18 каратово злато

Сребърни обеци с бял циркон "Обърнато сърце" и 18 каратово златно покритие

Сребърни обеци с бял циркон “Обърнато сърце” и 18 каратово златно покритие.

 

Позлатяването на сребърни бижута е сравнително нов и модерен метод в света на бижутерията. Процесът на традиционното позлатяване на сребърни бижута с 18 каратово златно покритие представлява нанасяне на тънък слой злато ( 3 микрона )  чрез използване на електро-химична технология, известна и използвана в цял свят.

Защо да изберем позлатено бижу за подарък?

Златото е най-ковкият метал за направата на всякакви бижута, но неговата цена не винаги е достъпна за всеки. В последно време неговото поскъпване е двойно предвид внезапните икономически сътресения, затова бижутерите предлагат алтернатива на всички любители на благородния метал – 18 каратово златно покритие върху сребърни накити. Позлатените бижута са доста по-достъпни от тези, направени изцяло от злато, затова са доста по-разпространени за по-широк кръг от хора.

Приемайки факта, че в днешно време повечето скъпи бижута се носят предимно за специални поводи и причина за това може да бъде страха да не ги изгубим, защото са ценни и скъпи за нас, не е необходимо да отделяме излишни средства за прекалено скъпи бижута, когато можем да закупим позлатени, които имат същия красив вид.

Разгледайте всички наши продукти с 18 каратово златно покритие тук:  https://www.voguesmash.com/product-category/srebarni-bijuta-s-18-karata-zlato/

Сребърните бижута с 18 каратово златно покритие придобиват голяма популярност. Освен за изработката на бижута, позлатяването се среща още в машиностроенето и стоматологията. 18 каратовото златно покритие можете да забележите и върху украсата на мебели, фасади на сгради, огради, върху множество декоративни предмети и всякакви произведения на изкуството, включително и рамкирането на картини, статуетки и съдове за дома. Позлатените бижута изглеждат също толкова красиво, колкото изцяло златните и дори е трудно да бъдат различени. Поради навлизането на много китайски продукти на българския пазар в днешно време думата „позлатяване“ често плаши клиентите, защото създава внушение, че бижутата са фалшиви, но това в никакъв случай не е вярно.

За да се справите с тези притеснения, ние ще Ви разкрием как най-лесно можете да разпознаете дали едно позлатено бижу е истинско.

Позлатено сребро – Как да разграничим истинското от фалшивото златно покритие:

Сребърна гривна "Сърце в кръг от циркони" с 18 каратово златно покритие

Сребърна гривна “Сърце в кръг от циркони” с 18 каратово златно покритие

Повечето клиенти се опасяват от това, че не знаят как да различат истинското от фалшивото позлатяване върху сребърните бижута. Така възниква въпросът: как да разпознаем, дали златното покритие е истинско? Как да разберем дали едно бижу наистина е със златно покритие? Ние ще отговорим на тези въпроси и ще ви научим как да разберете дали дадено бижу е позлатено.

Представяме Ви няколко съвета, за това как може да се ориентирате дали вашето златно бижу е истинско:

  1. Истинското злато е тежко.

Златото е един от най-тежките метали, то е по-тежко  дори от оловото. Ако Ви се струва, че бижуто Ви е прекалено леко, то най-вероятно е фалшиво.

  1. Направете проверка за печат.

Всички бижута трябва задължително да имат печат с обявения карат. Маркировката за сребърни бижута най-често е проба 875 или 925, а на златните – 585, 375, 750. Важно е тук да сте наясно , че при използването на допълнително покритие върху сребърно бижу, сребърната проба винаги ще бъде върху него, понеже именно този метал е основният при направата на бижуто. Закупените от чужбина бижута си служат с различни маркировки за позлата и затова можете да попаднете на печати от типа на: KGP; HGE; Golgmult. Ако изпитвате затруднения да видите добре пробата, използвайте лупа.

Единствено изключение от проверката за печат правят много старите бижута, на които има вероятност печатът да е бил износен, или да липсва. При възникване на съмнения, потърсете бижутер, който със сигурност ще потвърди дали бижуто е истинско или фалшиво.

  1. Бижуто не се привлича от магнит.

Истинските метали в бижутата не се привличат от магнит. Ако бижуто Ви е истинско, то никога не би привлякло магнита. Ако случайно бижуто ви се привлича от магнит има вероятност да е фалшификат.

  1. Направете проверка чрез захапване на бижуто.

Може да ви прозвучи странно, но това е един доста ефективен начин да проверите дали златото е истинско. Златото е мек и много ковък метал и се деформира много лесно при захапване. Ако не желаете да пробвате този метод, можете и да опитате да го надраскате с нещо остро. За съжаление много малко бижута позволяват подобна проба поради възможността за деформация на бижутата от злато.

  1. Направете тест с азотна киселина.

Това е метод, който се използва от повечето бижутери и заложни къщи, защото сравнително точен, бърз и лесен. Всеки карат има специален разтвор на азотна и солна киселина наречена “реактив”. Бижуто се протърква в специална плочка лидийски камък (лидит) до получаването на широка лента, не по-малко от 2-3мм. Златната следа се намокря с реактива и ако избледнее, настъпи промяна на цвета или друга реакция, то златото е фалшиво, или е с по-малка проба от тази, за която е направен реактива.

За да бъдете още по-сигурни, може да направите две златни следи – едната от тестваното бижу, а другата от бижу, за което сте сигурни за карата му – ще го наречем за по-кратко еталон. Ако и двете следи реагират на реактива по един и същи начин, то всичко е наред. Но ако тестваното бижу избледнее повече от еталона, то каратът му е по-нисък от този на еталона. Когато еталонът реагира по-силно и избледнее повече,  тестваното бижу има по-висок карат от еталона.

Ако не сте сигурни въпреки това, най-добре за Вас ще бъде да посетите бижутер и да не се доверявате, без да сте направили необходимата проба.

Съвети за добрата поддръжка на бижута със златно покритие

Сребърни халки с 18 каратово златно покритие.

Сребърни халки с 18 каратово златно покритие.

При различни взаимодействия и с течение на времето, всяко бижу придобива захабен или черен вид. Затова е необходимо да поддържаме накитите си редовно чрез подходяща за тях грижа. За да поддържате позлатените бижута в отлично състояние е важно да ги съхраняваме далеч от източници на топлина, от досег до перилни или почистващи препарати.

Ето няколко съвета за това как да се грижим за позлатените си бижута, така че те да запазят добрия си вид и блясък:

  1. Избягвайте взаимодействието на бижутата с влага, химикали и гореща вода.

Не излагайте бижутата си на прекалено голяма топлина, влага или химикали. Избягвайте взаимодействието им с химикали от почистващи препарати или парфюми. Директното взаимодействие на химикалите от спрея може да навреди на покритието и дори бижуто може да почернее. Съветваме Ви, ако използвате кремове или лосиони за тяло, да изчакате първо продуктите да изсъхнат добре върху кожата Ви, и едва тогава да си сложите бижутата. Не използвайте абразивни почистващи препарати докато носите позлатените си бижута. При взаимодействието на абразивни почистващи препарати с позлатените бижута, химикалите от препарата се смесват със златното покритие и го изтъркват, това не само разрушава покритието върху бижуто, но и довежда до неговото потъмняване.

  1. Почиствайте бижутата си редовно.

Трябва да правите по-дълбоко почистване на най-носените от Вас бижута на всеки няколко седмици като използвате сапунена вода. Поддържайте ръцете си чисти, докато работите със позлатени бижута. Добре е да измивате ръцете си всеки път преди да слагате или сваляте бижу. Не почиствайте бижутата си грубо, защото това може да ги повреди.

Повече методи за почистване на бижутата, можете да откриете тук: https://www.voguesmash.com/kak-da-pochistim-sreburnite-bijuta/ .

  1. Не излагайте позлатените бижута на солена или хлорирана вода.

За да запазите блясъка и целостта на позлатените си бижута, трябва да ги сваляте всеки път преди да отидете да плувате в басейни, в солената вода от морето, или по-лошо – горещи басейни. В никакъв случай позлатените бижута не бива да се излагат на гореща вода, тъй като това довежда до тяхното потъмняване и премахване на златното им покритие. Добре е и да ги премахвате и преди всяко ваше къпане.

  1. Съхранявайте бижутата си в кутии.

За да запазите целостта на позлатените си накити е добре да ги съхранявате в подходящи кутии. Преди да поставите бижуто си в кутия, уверете се, че то е напълно изсушено. Декоративните кутии за съхранение на бижута предотвратяват  образуването на драскотини по тях. За да сте допълнително подсигурени, че бижутата ви няма да се надраскат, можете да ги увиете ги в мека кърпа. По този начин всяко от тях ще остане непокътнато, ако в кутията сте поставили още няколко бижута. Към кутията, в която съхранявате бижутата си, можете да добавите пакети със силикагел, тъй като те абсорбират влагата и това предотвратява потъмняването им.

Вземете Вашето сребърно бижу с 18 каратово златно покритие тук: https://www.voguesmash.com/product-category/srebarni-bijuta-s-18-karata-zlato/