ЗДРАВЕ И ХРАНЕНЕ

Човешкото здраве би могло да се опише по много начини, но навярно  всички ще се съгласим, че освен „нищо да не го боли“, човек иска тялото да му служи по най-добрия начин дори и в екстремни ситуации, както и да му бъде най-верен помощник в изживяването на радостта от живота. Природата генетично е заложила в човешкия организъм възможността той да бъде комфортен дом за душата за повече от сто години. Но за съжаление още от раждането започваме действия, съкращаващи този срок. Хубавото е, че съществуват също природни, естествени начини да поправяме грешките си по отношение на здравето така, че много малко от тях да са фатални.

Hие сме това, с което се храним

В твърдението „ние сме това, с което се храним“ има доста голяма доза истина, тъй като всяка наша клетка се нуждае от точно определени хранителни вещества, които и дават енергията да съществува и да изпълни своята роля в това, което наричаме човешки живот. Затова храната, освен източник на живот, е и най-естествения инструмент за влияние върху тялото и неговото здраве. Чистата и естествена храна поддържа способността на организма да се самовъзстановява. Силно преработената или изкуствено синтезирана храна  обаче може да увреди или даже да унищожи тази способност, особено когато се прилага в продължение на години.

Другите вредящи на здравето агресори, освен некачествената храна, са токсините и патогените, които поглъщаме при дишането или през кожата и незабележимите йонизиращи лъчения, породени от бума на технологиите около нас. За да се справим с всички тези влияния, имаме на разположение хилядолетното човешко познание за анатомията, физиологията и принципите на здравословен живот. Това ни дава освен верен подход за решаване на проблемите, естествени природни инструменти, които възстановяват нарушените физиологични функции.

Средиземноморска диета

За нас, като европейци, пълноценното хранене до голяма степен се припокрива с така наречената „средиземноморска диета“ (можем да и посветим отделна статия), която включва достатъчно разнообразие от храни, за да покрие спектъра от необходими хранителни вещества, поддържащи здравето, а от друга страна предлага ястия, които са близки до българската традиция на хранене, усвояват се лесно от организма и не изискват екзотични или трудно достъпни съставки.

Нещата, които пречат на идеалното хранене са от една страна вредните навици на повечето хора, предопределени от невежеството по отношение на връзката между хранене и здраве, а от друга страна ниското качество на самите храни – високата степен на промишлена преработка променя структурата и състава на хранителните продукти, губи се по-голямата част от микронутриентите, добавят се множество изкуствено синтезирани субстанции, които са чужди или направо вредни за тялото. В добавка, дори непреработените храни, като плодовете и зеленчуците, растат на бедни или замърсени почви, което намалява тяхната полезност. За щастие „дяволът не е чак толкова черен“, понеже информираният и мислещ за здравето си съвременен човек има свободата да направи своя избор измежду изобилието от специални храни, наричани ненапразно хранителни добавки, за да компенсира липсите на фини микронутриенти в обичайното си меню и дори да повлияе на здравословните си проблеми по най-естествения начин – чрез храненето.

Именно в улесняването на този избор ние виждаме своята мисия – да ви предложим прецизна селекция от проверени продукти, с които да можете ефективно да подобрите и поддържате здравето си.

Разгледайте продуктите от здравният ни бутик ТУК.